Advocatenkantoor voor familierecht inschakelen

Advocaten Blog

Vaak is het erg pijnlijk om uit elkaar te gaan. Of het nu gaat om een echtscheiding, de ontbinding van een geregistreerd partnerschap of het ontbinden van een samenlevingscontract. Het is belangrijk om een deskundig advocatenkantoor voor familierecht in te schakelen, om je te helpen bij de juridische afwikkeling.

Wat doet een familierecht advocaat?
Een familierecht advocaat houdt zich niet enkel bezig met juridische aspecten bij een echtscheiding, maar op het gebied van allerlei familiebetrekkingen. Denk ook aan de adoptie van een kind, het ouderlijk gezag, het wijzigen van een voornaam of wanneer afspraken na een echtscheiding niet worden nagekomen. Personen- en familierecht maakt deel uit van het burgerlijk recht en staat beschreven in het Burgerlijk Wetboek. De belangrijkste regels met betrekking tot het familierecht zijn ook opgenomen in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Regelingen omtrent het gezinsleven kunnen af en toe wijzigen. Zo is in 1998 het gezamenlijk gezag van ouders over hun kind ingevoerd als uitgangspunt. Daarnaast is de regeling in 2009 aangepast met betrekking tot het verplicht ouderschapsplan. Dit stelt gelijkwaardig ouderschap als wettelijk uitgangspunt. Ten slotte heeft de algehele gemeenschap van goederen in 2018 plaatsgemaakt voor de beperkte gemeenschap van goederen.

Financiële afwikkeling
Een belangrijke reden om een advocatenkantoor voor familierecht in te schakelen is met betrekking tot de financiële afwikkeling van het uit elkaar gaan. Hiervoor moet worden gekeken naar wat er is overeengekomen in het samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of de huwelijkse voorwaarden. Zo kan er spraken zijn van een gemeenschappelijke schuldenlast, zoals de hypotheek op de woning, of een gemeenschappelijk vermogen. Dit moet bij beëindiging van het huwelijk of de relatie verdeeld worden. Ook kan het zijn dat er opgebouwde pensioenrechten verdeeld moeten worden of dat er aanspraak gemaakt kan worden op partneralimentatie. Daarbij kan een advocaat een officiële alimentatieberekening maken, zowel voor de kinderalimentatie als partneralimentatie. Een goede familierecht advocaat geeft je professionele juridische bijstand en advies, houdt rekening met jouw wensen en komt op voor jouw belangen.

Verplicht advocaat inschakelen
In veel gevallen is het verplicht om een familierecht advocaat in de hand te nemen. Dit is onder andere het geval bij scheiden, omgangsregelingen en het vaststellen, wijzigen of stopzetten van alimentatie. Zonder advocaat is het ook niet mogelijk om een voornaam te wijzigen, adoptie aan te vragen of het vaderschap vast te stellen of te ontkennen. Er is namelijk een verplichte procesvertegenwoordiging. De kosten van een advocaat zijn vaak gebaseerd op een uurtarief en worden hoger naarmate een echtscheiding langer duurt. Het is dus verstandig om van tevoren te proberen om, bijvoorbeeld met behulp van mediation, goede afspraken te maken met je ex-partner.

Delen  

14 januari 2021

Wat er speelt in de advocatuur

Ben u werkzaam in de advocatuur of wilt u meer weten over wat er speelt in de branche, dan ben u hier op de juiste plaats. In dit blog vindt u de laatste stand van zaken binnen de advocatuur, ook wel General Attorneys genoemd. De advocatuur is veelvuldig in het nieuws, zeker na de recente moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Waar de advocatuur op een enkel geval na, voornamelijk in de anonimiteit opereerde, lijkt dit nu veranderd. In dit blog kunt u informatie vinden over de huidige stand van zaken binnen de advocatuur, vragen stellen en discussiëren over de uiteenlopende thema's binnen de advocatuur. Tevens kunt u uw ervaringen delen en uw mening geven over de toekomst van de advocatuur in Nederland.<br/><br/>