Wanneer heb je een notaris nodig?

Advocaten Blog

Ben je nog nooit bij een notariskantoor geweest en wil je weten wanneer je hun hulp kunt inschakelen? Wij leggen hieronder uit hoe en wanneer je het notariaat nodig hebt. Wanneer je iets officieels wilt vastleggen, kan je de hulp van deze juridische specialist goed gebruiken. Lees daarom snel verder in welke situaties een notaris jou kan helpen.

Het opstellen van een testament

Het is iets waar je liever niet over nadenkt, maar een goed testament in van groot belang voor jouw nabestaanden. Wil je zelf de zeggenschap over waar jouw vermogen naartoe gaat, bij een eventueel overlijden? Zorg dat je dit dan duidelijk op papier hebt staan. Je kunt jouw testament opstellen bij een notariskantoor en zij zullen de juridische stappen verder uitleggen. Ook kun je jouw testament op elk gewenst moment bijwerken of aanpassen. Neem dan contact op met jouw notariskantoor en maak een afspraak om het testament bij te werken.

Huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract

Trouwen of samenwonen is iets prachtigs, maar laat je niet alleen door de romantiek leiden. Het is belangrijk om ook praktisch en realistisch te kijken naar de toekomst. Bij het notariaat kun je huwelijkse voorwaarden opstellen of een samenlevingscontract tekenen. Hier schrijf je belangrijke overeenkomsten op en kun je ook jullie vermogen verzekeren voor bij een scheiding of breuk. Zo kun je vooraf met extra zekerheid de relatie instappen en ben je bij een breuk niet al je vermogen kwijt.

Hypotheekakte

Wanneer je ontroerend goed koopt of verkoopt, moet je een notaris in de hand nemen. Dit is namelijk een officiële overdracht en dit moet daarom ook officieel worden genoteerd. Jouw makelaar kan je adviseren, maar je mag ook altijd zelf een notariskantoor uitkiezen. Wil je iets aanbouwen of veranderen aan de woning of grond? Ook dan moet je nogmaals naar een notariskantoor om deze wijziging officieel door te geven.

Wanneer er een verandering plaatsvind dat officieel genoteerd moet worden, is de hulp van een notatis vereist. Deze juridisch specialiteit komt van pas bij huwelijkse voorwaarden, het kopen of verkopen van een woning en het opstellen van een testament. Natuurlijk zijn er ook kleinere officiële wijzigingen die men door kan voeren bij het notariaat. Je kunt op zoek gaan naar een notariskantoor dat gespecialiseerd is in bijvoorbeeld ontroerend goed, maar vrijwel alle notariskantoren kunnen iedere klus aan, of het nu gaat om een testament of verkoop van een woning. Bij vragen kun je altijd vrijblijvend een afspraak maken om te zien of het notariaat bij jou en jouw hulpvraag past.

Delen  

10 mei 2021

Wat er speelt in de advocatuur

Ben u werkzaam in de advocatuur of wilt u meer weten over wat er speelt in de branche, dan ben u hier op de juiste plaats. In dit blog vindt u de laatste stand van zaken binnen de advocatuur, ook wel General Attorneys genoemd. De advocatuur is veelvuldig in het nieuws, zeker na de recente moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Waar de advocatuur op een enkel geval na, voornamelijk in de anonimiteit opereerde, lijkt dit nu veranderd. In dit blog kunt u informatie vinden over de huidige stand van zaken binnen de advocatuur, vragen stellen en discussiëren over de uiteenlopende thema's binnen de advocatuur. Tevens kunt u uw ervaringen delen en uw mening geven over de toekomst van de advocatuur in Nederland.<br/><br/>