De vele facetten van het familierecht

Advocaten Blog

Een breed onderdeel van het recht is het familierecht. Onder dit rechtsgebied valt alles wat te maken heeft met personen, van afstamming tot geboorte en naamgeving, van huwelijk tot scheiding en van adoptie tot de leerplicht. Het erfrecht, ook passend in deze rij, wordt meestal gezien als een apart rechtsgebied. Omdat het rechtsgebied zo groot is, komt iedereen er mee in aanraking. In deze blog vindt je meer informatie over verschillende facetten van dit recht.

Van samenzijn tot scheiding
Als je je wilt verbinden aan je partner, dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kan doen. Je kan gaan trouwen of kiezen voor een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Deze keuze is helemaal aan jou. Als je niets regelt voordat je gaat trouwen, dan trouw je in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle goederen, geld en schulden van jouw partner nu ook van jou zijn. Wil je dit niet? Dan zou je huwelijkse voorwaarden op kunnen laten stellen door een notaris. Een notaris kan ook advies geven over deze voorwaarden.

Een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract zijn opties als je er voor kiest om niet te gaan trouwen. Door het vastleggen van afspraken weet je zeker dat zaken goed geregeld zijn als je er later voor kiest om uit elkaar te gaan of als een van de partners komt te overlijden. Het zou dan natuurlijk ontzettend verdrietig zijn als je door een rouwproces heen moet en ook je huis verliest, doordat je de helft van jouw partner niet erft.

Als je gaat scheiden heb je de hulp van een advocaat nodig die gespecialiseerd is in het familierecht. Er moet namelijk veel geregeld en verdeeld worden, helemaal als er kinderen in het spel zijn. Er moeten dan afspraken gemaakt worden over alimentatie, over een omgangsregeling en over de woning. Blijft een van de partners in de woning en zo ja, wie kan blijven en wie moet een nieuwe plek zoeken?

Een advocaat of mediator inschakelen
Zaken rondom het familierecht zijn vaak emotioneel beladen. Alleen al hierom is het verstandig om een advocaat in te schakelen als er zaken geregeld moeten worden. Mocht het overleg erg goed gaan, dan zou je ook een mediator in kunnen schakelen. Met de hulp van een mediator worden zaken overlegd. Vaak worden er oplossingen gevonden waar iedereen zich in kan vinden. In een situatie waarin kinderen betrokken zijn is het fijn als zaken in harmonie verlopen. Heb je hulp nodig bij het regelen van zaken rondom het familierecht? Schakel dan op tijd hulp in!

Delen  

20 januari 2023

Wat er speelt in de advocatuur

Ben u werkzaam in de advocatuur of wilt u meer weten over wat er speelt in de branche, dan ben u hier op de juiste plaats. In dit blog vindt u de laatste stand van zaken binnen de advocatuur, ook wel General Attorneys genoemd. De advocatuur is veelvuldig in het nieuws, zeker na de recente moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Waar de advocatuur op een enkel geval na, voornamelijk in de anonimiteit opereerde, lijkt dit nu veranderd. In dit blog kunt u informatie vinden over de huidige stand van zaken binnen de advocatuur, vragen stellen en discussiƫren over de uiteenlopende thema's binnen de advocatuur. Tevens kunt u uw ervaringen delen en uw mening geven over de toekomst van de advocatuur in Nederland.<br/><br/>